Apă cu sulf

Balneo Minerva

Vă invităm să beneficiați de proprietățile curative miraculoase ale apei cu sulf, de aparatura medicală de ultima generație și de profesionalismul personalului medical. Pentru detalii și informații vă stăm la dispoziție la: 0770 945 105 și 0770 949 389

Apele cu sulf din Băile Herculane, cunoscute pentru proprietățile lor terapeutice
încă din perioada Imperiului Roman, au efecte curative miraculoase asupra organismului uman.

Grand Hotel Minerva Resort & SPA are ca sursă de apă cu sulf
izvorul cu cea mai mare concentrație din stațiune.

Apele sulfuroase au proprietatea de a vindeca extrem de multe boli, prin conținutul de hidrogen sulfurat,
care este singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele,
plămân și pe cale digestiva, eliminându-se prin piele, intestin și rinichi.

Modul de acțiune

Mecanismele prin care apele sulfuroase își exercita efectele benefice asupra organismului sunt:

Căldura băii activează circulația la nivelul țesuturilor bolnave și ajuta la resorbția lor și excitarea pielii, care produce anticorpii necesari pentru combaterea stării infecțioase și în cazul anumitelor tipuri de reumatisme.

Sulful asimilat de organism creste metabolismul bazal cu 40%, determina vasodilatația la nivelul rețelei cutanate centrale, antrenând scăderea valorilor tensionale, se localizează în articulațiile bolnave și chiar în cele sănătoase, mărește numărul globulelor roșii și a cantității de hemoglobina.

Printre componenții fizico-dinamici este menționata si producerea transpirației abundente, scăderea excitabilității musculare, grăbirea resorbției exsudatelor si provocarea unei acțiuni sedative care explica ameliorarea durerilor. Sulful resorbit intervine si in metabolismul general al organismului, fapt care explica scăderea glicemiei la diabetici, refacerea rezervelor de acid condroitin-sulfuric la nivelul cartilajelor articulare ale reumaticilor.

Afecțiuni ce pot fi tratate prin cura cu ape sulfuroase:

1. Afecțiuni ale aparatului locomotor

In cadrul acestor afecțiuni sunt incluse afecțiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, articulare, sechele posttraumatice ale mâinilor si picioarelor etc.

Pentru recuperarea in cadrul acestor afecțiuni se urmărească următoarele obiective: combaterea durerii si a inflamației; prevenirea deformațiilor si a anchilozelor; combaterea contracturilor musculare; refacerea tonusului si a forței musculare; recuperarea mobilității articulare.

In cazul reumatismelor inflamatorii, cura in scop profilactic este indicata in stările alergice după reumatism poliarticular acut sau după infecțiile de focar, pe un organism care reacționează violent la orice agresiune microbiana cu dureri articulare.

Cura cu ape sulfuroase în scop terapeutic este indicata în poliartrita reumatoida, ca și în spondilita anchilozanta, forme de evoluție centrale sau periferice, artrite psoriazice. In cadrul reumatismelor degenerative, cura in scop profilactic se recomanda stărilor preartrozice la copii, adolescenți, tineri cu tulburări statice ale aparatului locomotor, in condiții de munca cu solicitare musculara si tulburări circulatorii periferice.

Se recomanda, de asemenea, in spondiloze cervicale, lombare, de spate (fără manifestări de blocare), in artroza ușoara a soldului si in poli artrozele localizate la mâini si la picioare.

2. Afecțiuni neurologice periferice

Aceste afecțiuni reprezintă o larga categorie de afectări ale nervilor a căror frecventa este sporita datorita creșterii numărului de traumatisme datorate accidentelor rutiere. Cura in scop terapeutic se recomanda pentru următoarele afecțiuni: pareze ușoare, recente, cu potențial evolutiv favorabil si sechele minore după poli neuropatii.

Cura de recuperare este indicata pentru: paraliziile si parezele posttraumatice ale membrelor; poli neuropatiile după faza acuta; sindromul de coada de cal; sechele după poliomielita cu afectări secundare ale tendoanelor, în vederea unor operații corectoare.

Prin cura de recuperare în stațiune se obține:

  • evitarea pierderilor de mobilitate și forța musculara datorate denervării, imobilizării prelungite sau leziunilor articulare, musculare etc.;
  • reluarea activității pe măsura inervării și dezvoltării unor funcții compensatorii la nivelul segmentelor afectate;
  • reducerea progresiva a sensibilității, înlăturarea tulburărilor trofice și vegetative;
  • combaterea sechelelor dureroase si inflamatorii; educarea funcțiilor de coordonare a mâinii si piciorului.

3. Boli ginecologice

Apele sulfuroase poseda si un efect antiinflamator si antialergic in cadrul afecțiunilor ginecologice, influențând favorabil glandele secretorii ale colului uterin. De asemenea, favorizează restabilirea componentei biologice intra vaginale.

Apele sulfuroase se recomanda in scop profilactic pentru tulburări funcționale genitale pe fond hiporeactiv, determinate de:

  • insuficiente ovariene cu sau fără alte tulburări endocrine;
  • tulburări locale de recepție hormonala sau tulburări funcționale primitive sau secundare ca: uter hipoton, frigiditate etc;
  • diminuarea capacitații de apărare generala si locala fata de agenții inflamatori ai organelor genitale, insuficiente enzimatico-metabolice;
  • lipsa menstruației, dermatoze vulvare, eximă cronica, prolaps genital;
  • Cervicite cronice cu ulcerațiuni rebele, anexite dureroase

4. Afecțiuni ale aparatului respirator

Scoaterea bolnavului care suferă de afecțiuni bronhopulmonare din mediul poluat in care trăiește si acomodarea sa intr-un mediu lipsit de agenți iritanți creează condiții de mediu favorabile aplicării terapiei.

Cura in scop profilactic se adresează muncitorilor care lucrează cu pulberi, scame, gaze toxice, umiditate sau aer uscat, variații de temperatura etc. si care sunt predispuși la boli inflamatorii sau alergice bronhopulmonare.

Cura in scop terapeutic se recomanda convalescenților după pneumopatii acute, bacteriene si virotice, traheo-bronsite cronice simple, nevroze respiratorii.

Apele minerale sulfuroase folosite sub forma inhalatorii au o acțiune de umectare a traiectului bronhic, favorizând drenajul produșilor de secreție bronhica.